ABD vadelileri ve Asya borsalarında %1-2 arasında değişen kayıplarla güne başlıyoruz. Satışın arkasındaki temel gerekçe 10 yıllık ABD tahvilinin 1,50 seviyelerine yaklaşması ve doların uzun bir aradan sonra gülümsemeye başlaması. İyi haber! ABD piyasasında genele yaygın bir satış dalgası görmüyoruz.

Teknoloji ve büyüme satış yerken döngüsel ve değer hisseleri yükseliyor. Enerji, finans ve banka hisseleri pozitif ayrışıyor.
Kötü haber! Türkiye varlıkları madendeki kanarya misali ayı sinyali veriyor. Doların güçlenmesi ve uzun vadeli faizlerdeki yükseliş gelişmekte olan piyasalarda ilk olarak bizi vuruyor. Arjantin ve Brezilya ile birlikte en çok dayak yiyen gelişmekte olan borsalar arasındayız.


Türkiye ABD tahvillerindeki yükseliş ve güçlenen dolar ile sıkı para politikası ile enflasyondaki yükselişi tersine çevirmeye çalıştığı zorlu bir konjonktürde karşılaşıyor.


Uygulanan sıkı para politikasına rağmen zayıflayan Türk lirası, ekonomi yönetimini kendi kendini besleyen bir faiz artırımı döngüsüne sokabilir. İlave faiz artışı döviz piyasasında istikrarı sağlarken Türk lirası krediler kanalıyla istikrarı bozabilir.


ABD vadelileri ve Çin önderliğinde Asya hisselerindeki satış Borsa İstanbul’daki satışların devam edeceğine işaret ediyor. Sabah ilk işlemlerde kan kaybı devam eden Türk lirası borsa için ayı sinyali üretiyor.
Sektörel ayrışmanın devam etmesini bekliyoruz. Kur ve faiz yükselişinden olumsuz etkilenen bankalar sanayi hisselerine göre geride kalmaya devam edebilir. Dünya genelinde güçlü giden havacılık ve demir-çelik hisseleri endeksi yenmeye devam edebilir.

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı