ABD tahvil getirilerinin yükselen teması hisse senedi ve döviz piyasalarını etkileyen ana faktör olmaya devam ediyor.

Asya Pasifik borsaları bugün büyük kayıplarına devam ediyor. MSCI Asya-Pasifik endeksi art arda beşinci işlem gününde düştü. Sabah saatlerinde Topix'in Japonya'daki kaybı yüzde 2'yi aştı. Hong Kong'da Hang Seng yatay, Çin'de CSI 300 ve Güney Kore'de Kospi düşüşte.

Salı günü yüzde 1,84 oranında kapanan S&P 500 vadeli işlemleri kaybın devam edeceğini gösteriyor. Yüzde 2'den fazla değer kaybeden Nasdaq 100 endeksi vadelileri de negatif.

Üç işlem gününde istikrarlı bir şekilde yükselen Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah yüzde 0.1 düştü. Altın yüzde 0.2 düşüşle 1.810 dolardan.

ABD Tahvil Getirilerinde BEKLENEN ARTIŞ

Fed'in faiz artırım sürecini Mart ayında başlatacağı beklentisi, ABD tahvil faizlerinde 2016'dan bu yana görülen en keskin yükselişe neden oluyor.

Ocak ayında 37 baz puan yükselen ABD 10 yıllık tahvil getirisi, Kasım 2016'dan bu yana en hızlı yükselişini yaşadı. Vadeli işlem piyasasında fiyatlar, 10 yıllık tahvilin Mart ayına kadar yüzde 2'ye ulaşacağını gösteriyor.

Westpac Banking Corp. ECB Direktörü Damien McColough, getirilerin Fed'in ilk faiz artırımına kadar daha yavaş da olsa "kesinlikle artacağını" söyledi. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin yıl sonu ABD gösterge tahvil getirisine ilişkin medyan beklentisi yüzde 2,13 seviyesinde.

 

Kaynak: Bloomberg HT