İran ile dünya güçleri arasındaki 2015 anlaşmasını canlandırmaya çalışmak için geçen hafta Viyana'da müzakereler yeniden başladı.

ABD, 2018'de Donald Trump yönetimindeki anlaşmadan çekildi ve İran, anlaşmada yasaklanan seviyelere kadar uranyumu zenginleştirerek karşılık verdi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Salı günü yaptığı açıklamada, "Bu saatte, bu gün, diplomasiyi sürdürmeye devam ediyoruz çünkü şu anda en iyi seçenek olmaya devam ediyor, ancak alternatifler konusunda müttefikler ve ortaklarla aktif olarak ilgileniyoruz." dedi. söz konusu. Bahsi geçen.

ABD Başkanı Joe Biden anlaşmaya geri dönmeye hazır olduğunu söyledi ve İranlı yetkililer müzakereler konusunda ciddi olduklarını savunuyorlar.

Ancak Tahran, bu yılın başlarında kaydedilen ilerlemeden geri adım atmak ve zamana karşı oynamakla suçlanıyor.
Blinken'in sözleri, Biden'ın ABD'nin İran'a karşı "ek önlemler" hazırladığını söylemesinin ardından geldi. Blinken, görüşmelere katılan Avrupa ülkelerinin açıklamalarını da tekrarladı.


"Zaman azalıyor ve İran hala gerçek müzakerelere dahil değil" dedi. "Hızlı ilerleme olmadan... İran nükleer anlaşması boş bir kabuğa dönüşecek."

2015 anlaşması, Trump'ın çekilmesinden bu yana dağılıyor. Anlaşma, kapsamlı BM gözetimi altına giren nükleer programında sıkı kısıtlamalar karşılığında İran'a yönelik yaptırımların hafifletilmesini sağladı. Trump yaptırımları yeniden uygulamaya devam etti ve Tahran'ın anlaşmanın nükleer faaliyetleri üzerindeki sınırlarını görmezden gelmeye başlamasına neden oldu.

Son müzakere turları, Washington'un kaldırmaya hazır olduğu yaptırımlar ve İran'ın gelecekteki bir ABD çekilmesine karşı korumaya çalıştığı garantiler üzerinde durdu.

İran, doğrulanabilir bir süreçte tüm yaptırımların derhal kaldırılmasında ısrar ediyor. ABD, İran'ın anlaşmaya uymaya devam etmesi halinde nükleer anlaşmayla "tutarsız" olan kısıtlamaları kaldıracağını ve terörizm veya insan hakları önlemleri kapsamında uygulananlar gibi diğer kısıtlamaları yerinde bırakacağını ima etti.

İran ayrıca "hiçbir ABD yönetiminin" anlaşmadan geri çekilemeyeceğine dair güvence istiyor, ancak Biden bunu vaat edemiyor çünkü nükleer anlaşma bağlayıcı olmayan bir siyasi anlayış ve yasal olarak bağlayıcı değil.

 

Dış Basın