Arap basınında yer alan haberlere göre, Hamas ve 15 ülkeden oluşan BM Güvenlik konseyi ile İsrail güçleri, Mescid-i Aksa'da yaşanan şiddet olayları üzerine Pazartesi günü gizli bir toplantı gerçekleştirdi.

İsrail güçleri geçen hafta Kudüs'ün Şeyh Jarrah kentindeki Yahudi yerleşimcilerin Filistinli aileleri evlerinden çıkarmaya çalışırken çekilen görüntüler gerginliği arttırdı. Bir İsrail mahkemesi daha önce Filistinlilerin tahliye edilmesi gerektiğine karar vermişti ancak Tel Aviv Yüksek Mahkemesi davayı erteledi.

Gazze Şeridi'ndeki hava saldırıları sonucunda İsrail'in 10'u çocuk olmak üzere en az 28 kişinin hayatını kaybettiği tartışmasız en şiddetli gündü...

Toplantıya katılan diplomatlar, Arap basını Al Arabiya'ya verdikleri demeçte, Tunus ve Norveç'i destekleyen BM Güvenlik Konseyi'nin raporunu görüşmek üzere Çin ile görüştüğünü belirttiler ancak, ABD'nin itirazı nedeniyle, kıdemli bir Batı diplomasına göre, böyle bir hareketin "işleri daha karmaşık hale getireceğine" yönelik itirazları nedeniyle hiçbir açıklama yapılmadı.

Diğer üye devletlerin çoğu, son gelişmelerle ilgili bir karar alma gereğini vurguladı. Biden yönetimi, Şeyh Jarrah'ın tahliyesini eleştiren ve ayrıca İsrail saldırılarına karşı savunmaya verdikleri desteği dile getiren birkaç sert açıklama yaptı. Toplantıya üye devletler hem Filistinlilerin hem de İsraillilerin gerilimi hafifletmeleri gerektiğinin altını çizerken, ilk taslak açıklama İsrail'i "yerleşim faaliyetlerini, yıkımı ve tahliyeleri" durdurmaya çağıran sert bir kınama yayınladı...

İsrail güçleri de barışçıl protestoculara karşı maksimum itidalle hareket etmeye teşvik edilirken, tek cevabınız iki devletli çözümü tekrarlamak olacaktı. Üye devletlerin çoğu İsrail'e  yönelikroket saldırılarını kınadı.

Üst düzey bir diplomat, "Güvenlik Konseyi'nin gelişmeleri takip etmesi ve açıklama yapmaması kabul edilemez." dedi. Tunus, Norveç ve Çin, müzakerelerin devam etmesi için bitmiş bir açıklama üzerinde anlaştıklarını belirtti. Ayrı bir gelişmede, İslam İşbirliği Araştırma Örgütü El Aksa, saldırıları ve devam eden çatışmaları tartışmak için bir araya geldi.

ITI yaptığı açıklamada, "Grup, İsrail güçlerinin oğlu Şeyh Jarrah'a karşı güç kullanımını ve El Aksa camisinde 300'den fazla Filistinlinin yaralanmasını şiddetle kınadı" dedi. Dedim. Açıklama yer aldı. Suudi Arabistan ve Türkiye, son gelişmeleri tartışmak üzere BM Genel Kurulu'nun özel bir oturumunu desteklemek için diplomatik çabalar başlatmayı önerdiler.