Gazze Şeridi'nde devam eden tırmanış sırasında İsrail'e tam desteklerini ifade eden Temsilciler Meclisi'nin birçok Demokratik Üyesi, diğer Demokratlar ve Cumhuriyetçiler, ABD'nin İsrail'e askeri desteğine karşı çıktı ve Filistin'in haklarını savunma çağrısında bulundu.

El Cezire'nin haberine göre, Rashida Tlaib, Meclis katında yaptığı konuşmada, Başkan Joe Biden ve diğer üst düzey yetkilileri "Filistin insanlığını" tanımadığını söylediği için eleştirdi.
Tek Filistinli olan Tlaib, "Başkan Joe Biden, Dışişleri Bakanı [Antony] Blinken, General [Lloyd] Austin ve iki bölümünün liderlerinin açıklamalarını okumak için neredeyse hiçbir Filistin anı yok" dedi. ABD Kongresi Amerikan Üyesi." dedi ve ekledi: "Filistinli ailelere yönelik saldırının evlerinden parçalandığı bilinmiyor. El Aksa'dan şiddet, biber gazı veya dumanda bahsedilmiyor."

Keffiyeh giyerek konuşma yapan ve gözyaşlarını tutmaya çalışan Tlaib, şöyle devam etti: "Dışişleri Bakanlığımız Filistinli olduğunu açıkladı:" Dışişleri Bakanlığımız bir milyon Amerikalı için Filistinli olduğunu ilan etmenin yanlış olduğunu bile söyleyemezse, direnir. Etnik kökenleri veya inançları ne olursa olsun masumiyetine karşı benimle birlikte. "

İsrail, Cuma günü Gazze Şeridi'ni çevreleyen Filistin yerleşim bölgesini diğer hava saldırıları ve top mermileriyle, asker ve tank toplayarak bombalamaya devam etti.

Pazartesi günü çatışmaların başlamasından bu yana 31'i çocuk en az 119 Filistinli öldürüldü ve 830'dan fazlası yaralandı. Şeride Filistinli grupların attığı roketler İsrail'de yedi kişiyi öldürdü.

ABD yönetimi tüm kayıplara sempati duydu, ancak hiçbir partiyi dışlamadı veya orantısız güç kullandığı için İsrail'i eleştirmedi.

Biden Çarşamba günü yaptığı açıklamada, İsrail'in kendini savunma hakkına sahip olduğunu söylerken, Perşembe günkü son yorumlarında her iki tarafa da ateş açma çağrısını yineledi.

"Soru nasıl… saldırılarda, özellikle merkezdeki rastgele popülasyonlarda önemli bir düşüşün olduğu bir noktaya geliyor." dedi.


'Etho-milliyetçi' Netanyahu
Aynı parlamento oturumunda konuşan Kongre Üyesi İlhan Omar, İsrail'in Filistinlilere yönelik politikalarını ve saldırılarını kınadı ve İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu "etnik milliyetçi lider" olarak damgaladı.


Omar, İsrail devletinin 1948'de kurulmasından bu yana geçenlere değinerek, "Filistinlilerin topraklarının yüzde 78'inin onlardan alındığını" düşünüyor. Dedim.

 

"O zamandan beri 5,6 milyon Filistinli, insanlık tarihindeki en kötü mülteci krizlerinden biri olan evlerinden sürekli olarak yerlerinden edildi."

Omar ayrıca İsrail'in Filistinlileri yerlerinden etmek için Filistin topraklarında yasadışı yerleşimler kurma politikasını da eleştirdi.

"Bu, ABD hükümeti tarafından finanse edilen, başka bir grubun başka bir grup insan üzerinde yasadışı bir askeri işbirliği arayışında olduğu bir zamandır." Tadiç, "Bu, hükümeti tarafından finanse edilen ve desteklenen bir ülkenin yasadışı askeri işgalini sürdürdüğü bir çatışmadır." Dedi. Dedim.

Black Lives Matter hareketinin önde gelen bir destekçisi olan Kongre Üyesi Cori Bush, 2018'de seferber olan ve kalp krizinden ölen Filistinli-Amerikan Bassem Masri'ye saygılarını sundu.

Bush, "Filistinliler, toplumlarının devlet şiddetinin, polisliğinin ve işgalinin nasıl olduğunu biliyorlar ve hayatta kalmak için kontrol noktalarından geçmek zorunda oldukları gerçeğini yaşıyorlar." Dedi. Dedim. Dedim.

Filistinlilerin insan haklarının arkasında konuşan ABD Kongresi'nin diğer birkaç üyesine "Savaş karşıtıyız, işgal karşıtıyız ve apartheid karşıtıyız," diye ekledi. Dedim.

Kongre üyesi Ayanna Pressley, "Hükümetimizin Filistinli evlerini yıkmak, Filistinli çocukları hapse atmak ve Filistinli aileleri yerlerinden etmek için kullandığı 3,8 milyar dolarlık askeri yardıma sessiz kalamayız. Bu bütçe değerlerimizin bir yansımasıdır." Dedi.


Alexandria Ocasio-Cortez, Biden yönetimini Filistinlilerin adaletsizliği ve insan hakları ihlallerinde oynadığı rolü kabul etmeye çağırdı.

"Bu bizim işimiz. Çünkü bunda bir rol oynuyoruz." Yazışmadan önce şöyle yazıyor: "Bu onun iki tarafıyla ilgili değil. Bu, güç dengesizlikleriyle birlikte altı."

Kongre üyesi, "Başkan ve diğer isim bu hafta İsrail'in meşru müdafaa hakkına sahip olduğunu ve bu bedende yankılanan bir duygu olduğunu belirtti." dedi.