ABD’de Kasım ayında tarım dışı istihdam, 546K olan beklentiden daha düşük 210K olarak açıklandı. İşsizlik oranı piyasa anketlerindeki %4,5 olan beklentiden daha iyi seviyeye %4,2'ye düştü. İşgücüne katılım oranı ise %61,8’e yükseldi. Manşet istihdama yönelik 2 aylık net revizyon ise +82K seviyesinde. Geniş tabanlı işsizlik oranında ise %8,5’ten %7,8’e hareketle düşüş trendi korunuyor. İşsiz sayısı 542K azalarak 6,9 milyona geriledi. Her iki gösterge de Şubat-Nisan 2020 durgunluğunun sonundaki yüksek seviyelerinden önemli ölçüde düştü. Bununla birlikte, koronavirüs (COVID-19) pandemisinden önceki seviyelerinin üzerinde kalıyorlar (Şubat 2020'de sırasıyla yüzde 3,5 ve 5,7 milyon). Profesyonel ve ticari hizmetlerde, nakliye ve depolamada, inşaatta ve imalatta kayda değer iş kazanımları meydana geldi. Perakende ticarette istihdam ay boyunca geriledi.

 

Alt kalemlere bakacak olursak; özel sektörde 525K olan beklentiye karşılık 235K artış gözlemlenirken, genel istihdam üzerinde artış eğilimi göstermiştir. Profesyonel ve ticari hizmetler, Kasım ayında 90K iş ekledi. Nakliye ve depolamada istihdam Kasım ayında 50K artarak Şubat 2020 seviyesinin 210K üzerine geldi. İnşaat istihdamı, önceki 2 ayda benzer büyüklükteki kazanımların ardından Kasım ayında 31K arttı. İmalat, Kasım ayında 31K iş ekledi. Mali faaliyetlerde istihdam Kasım ayında yükselmeye devam etti (+13K) ve Şubat 2020 seviyesinin 30K üzerinde. Perakende ticarette istihdam Kasım ayında 20K azaldı, genel mal mağazalarında iş kayıpları (-20K); giyim ve giyim aksesuarları mağazaları (-18K); ve spor malzemeleri, hobi, kitap ve müzik mağazaları (-9K). Eğlence ve konaklama sektöründe istihdam, yılın başındaki büyük kazanımların ardından Kasım ayında (+23K) çok az değişti. Sağlık hizmetleri istihdamı Kasım ayında yaklaşık olarak değişmedi (+2K).

 

Ücretler %0,4 olan beklentinin bir kademe altında %0,3 artarken, yıllık ücret artışı ise %4,8 oldu. Özel sektördeki tüm çalışanlar için ortalama çalışma süresi ise Kasım ayında 0,1 saat artarak 34,8 saate yükseldi. Tam zamanlı çalışmanın artıyor olması bakımından olumlu… Diğer taraftan, ücret artışının tabana yayılması işverenlerin milyonlarca iş pozisyonunu doldurmak için işçileri çekme çabasını yansıtıyor. İşsizlik oranındaki düşüşün devam etmesi iyi haber, Fed de bundan sonra daha düşük istihdam artışlarını sorun etmeyecektir. Öte yandan, işgücü arzı sıkıntısında da ücretler daha fazla artacağından enflasyon baskısı da yoğunlaşacaktır. 15 Aralık’ta Fed tapering hızı konusunda yeni bir karar verebilir, özellikle TÜFE ışığında endişelerin yüksek kalması varlık alımlarını azaltma hızını değiştirebileceğini gösteriyor. Bir ihtimal, ters yönlü riskleri izlemek için zaman verebilirler, ancak bu enflasyon hızında varlık alımlarının daha hızlı azaltılabileceğini düşünürüz.

Kaynak Tera Yatırım-Enver Erkan
Hibya Haber Ajansı