Geçtiğimiz Cuma günü, küresel piyasalar açısından hayli kritik olan ABD İş İstatistikleri beklentilerden iyi geldi. Çarşamba günü, ADP’nin açıkladığı Özel Sektör İstihdam Raporu’ndaki hayâl kırıklığı sonrasında; beklentileri karşılamasına şüphe ile yaklaşılan Tarım Dışı İstihdam Değişimi verisi, 870 Bin’lik beklentiye karşın; 943 Bin seviyesinde istihdam artışına işaret ederken, geçen ayın(Haziran datası) 850 Bin olarak duyurulan rakamı da 938 Bin seviyesine revize edildi. İş Gücüne Katılım Oranı’nın 61.6 seviyesinden 61.7 seviyesine yükselmesine karşın, İşsizlik Oranı yüzde 5.9’dan yüzde 5.4 seviyesine hızlıca gerileyerek; Pandemi dönemindeki en düşük seviyesini gördü. Enflasyon görünümü açısından takip ettiğimiz Ortalama Saatlik Kazançlar verisinde de; aylık bazda yüzde 0.4 ile yüzde 0.3’lük öngörünün üzerinde gerçekleşme görülürken, geçen ayın datasının da yüzde 0.3’den yüzde 0.4’e revize edilmesi ve baz etkisiyle; senelik gerçekleşme yüzde 3.7’den 4.0’e tırmandı. Oldukça İyi gelen bu veriler sonrasında; FED’in sıkılaşabileceğine dair artan beklentiler ile birlikte, ABD tahvil faizleri hızla yükseliş gösterdi ve ABD Doları’nda da sert değer kazançları görüldü. Buna rağmen; borsalar tarafında bozulma olmaması ise dikkat çekiciydi.

TCMB Beklenti Anketi’nde; Yıl Sonu TÜFE Tahmini Yükselmeye Devam Etti!

Cuma günü, iç tarafta TCMB tarafından açıklanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde ise; yıl sonu manşet enflasyon(senelik TÜFE) rahmini yüzde 15.64’den yüzde 16.30’a, yıl sonu kur tahmini 8.99’dan 8.94’e revize edildi. 2021 GSYİH Değişimi(Büyüme) tahmini için ise; yüzde 5.8’den yüzde 6.0 oranına revize geldi.

Çin’den Gelen Haberler Piyasaları Tedirgin Ediyor!

Çin tarafının zaman zaman yeni regülasyonları devreye alması ve bazı şirketleri bu kapsamda baskı altına alması da küresel ekonomiye dolaylı etkileri açısından yine takibimizdeydi. Cuma günü gelen haberlerde; Ülkenin, Piyasa Düzenleyicisi Kurumu’nun; gıda dağıtım devi Meituan’a, hakim Pazar konumunu tüccarların ve rakiplerin zararına olacak şekilde kötüye kullanmaktan 1 Milyar Dolar para cezası verdiği belirtildi.

Öte yandan, bir süredir risk unsuru olarak takip ettiğimiz; Çin’in devasa boç yüküne sahip emlak şirketi Evergrande ve bağlı ortaklıkları Hengda Real Estate’in, kredi notlarının uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard And Poor’s tarafından indirilmesi ise bir miktar tedirginliğe neden oldu. Bilindiği gibi geçen haftada da; bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Evergrande’nin kredi notunu indirmişti.

Yeni Günün Küresel Ekonomik Takviminde; ABD’nin JOLTS Verisi Takip Edilecek!

Yeni işlem gününün ekonomik takviminde, önemli veriler olarak şuana kadar; Çin’den gelen enflasyon rakamlarını takip ettik. Ülkenin enflasyon rakamları kısmen artış gösterirken, daha da önemlisi ise; ülkeye dair büyüme öngörülerinin aşağı yönlü revize edilmesi oldu. Günün devamında, ekonomik takvimde; Almanya’nın Ticaret Dengesi ve ABD’nin Yeni İş İmkanları ve Personel Değişim Oranı dataları takibimizde olacak.

Ayrıca, rutin olarak takip ettiğimiz; Covid-19 Pandemisi, ABD-Çin ilişkileri, Çin Regülasyonları ve ABD alt yapı paketi gibi konulara dair gelebilecek haber akışları ile majör merkez bankalarının yetkililerinin yapacakları açıklamalar ve Tahvil Piyasalarındaki fiyatlamalar da yine önemli olacak.

Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;

USDTRY- Geçtiğimiz Cuma gününde de; Dolar Endeksi’ndeki sert yükselişe paralel olarak hızlıca yükslen kurda, 8.62 civarından kapanış gördük. 8.30 seviyesinin altından son 4 işlem gününde hızla tırmanan kurda, yeni günde de oluşabilecek yukarı yönlü  hareketler için; 8.65, 8.68 ve 8.72 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası TL lehine hareketlerde ise; 8.58, 8.54 ve 8.52 destek bölgeleri yeniden izlemeye alınabilir.

EURUSD- Geçtiğimiz Cuma günü; ABD verileri sonrasında sert düşüş gösteren paritede, yeni günde de; Nisan ayından bu yana en düşük seviyeleri test ettik. Teknik olarak şu aşamada; 1.1755 seviyesi altında kalıcılık oluşup oluşmayacağı krtik olacak. Zira, buranın altındaki kalıcılıklarda; 1.1600 seviyesine doğru satışların derinleşmesi söz konusu olabilir. 1.1755 üzeri kalıcılıklta görülebilecek Euro lehine hareketlerde ise; 1.1775, 1.1790 ve 1.1810 direnç seviyeleri takip edilebilir. 

GBPUSD- Geçtiğimiz Cuma günü; iyi gelen ABD verileri ile hızla satış yiyen paritede, kritik 1.3875 destek noktasının kısmen altında kapanış görmüştük. Yeni günde, teknik olarak; 1.3875 seviyesi altında kalıcılık oluşup oluşmayacağı yine kritik olacak. Zira, buranın altında kalıcılıklarda; satış baskısı derinleşebileceği gibi, yeniden yukarısına çıkılması ve orada tutunma sağlanması halinde ise; GBP lehine toparlanma hareketleri ön plana çıkabilir. 

BRENT PETROL- Geçtiğimiz Cuma günü; güçlü gelen ABD verileri sonrasında 72.40 civarından hızla satış yiyen emtiada, yeni güne de gapli aşağı yönlü hareketler ile başladık ve şuan için 69.40 civarında fiyatlama görülmekte. Bu bağlamda, geri çekilmelerin devam etmesi halinde; 69.00, 68.75, 68.40, 68.25 ve 68.10 destek noktaları da sırasıyla takibe alınabilir. Olası yukarı yönlü ataklarda ise; 70.00, 70.25 ve 70.50 direnç seviyeleri izlenebilir.

ONS ALTIN- Geçtiğimiz Cuma günü;çok iyi gelen ABD verileri sonrasında sert satış yiyen emtia, yeni günde de; Japonya seansı başında gerçekleşen panik işlemler ile 1652 seviyesine kadar hızla satış yedi. Sonrasındaki toparlanmalar ile şuan için 1740 seviyesindeki emtiada, tekrardan oluşabilecek geri çekilmelerde; 1727, 1720, 1712, 1706 ve 1698 destek noktaları izlemeye alınabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde ise; 1747, 1755, 1764 ve 1769 direnç seviyelerini takip edebiliriz.

S&P500- Geçtiğimiz haftanın son işlem gününde; tüm zamanların en yüksek gün içi ve kapanış rekorlarını yenileyen endeks kontratında, yeni haftaya ise bir miktar satıcılı başladık. Şuan için 4427 seviyesinden işlem gören endekste, teknik olarak 4423 üzerinde tutunma devam ettiği sürece; yeniden alım yönlü işlemler ön plana çıkabilir. 4423 altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 4380 seviyesi ilk hedef haline gelebilir.

DAX30- Geçtiğimiz Cuma günü; bir ara 15800 seviyesinin üzerine çıkan endeks kontratında, 15770 civarından pozitif kapanış görmüştük. Yeni işlem gününe ise; –küresel risk alma iştahının şuanki durumuna göre- negatif başlangıç beklemekteyiz. Bu bağlamda, geri çekilmelerde; 15610, 15525, 15405 ve 15300 destek noktaları ilk etapta izlemeye alınabilir. Olası yukarı yönlü hareketlerde, 15800 direnç bölgesi üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda ise; alıcılı işlemler ivme kazanabilir.

Kaynak Işık Menkul-Yusuf Kavak
Hibya Haber Ajansı