ABD, İngiltere ve İsrail, İsrail bağlantılı petrol tankerine yapılan ölümcül saldırıdan İran'ı sorumlu tuttu. İran müdahale etmeyi reddediyor.

Beyaz Saray, İran'ın adımlarının sınırsız bir nükleer program ışığında bir meydan okuma ve tehdit oluşturduğunu da sözlerine ekledi.

Pazartesi günü Washington'da, Dışişleri Bakanı Antony Blinken, ABD'nin "İran'ın bu saldırıyı gerçekleştirdiğinden emin olduğunu" söyledi.

Bu arada İsrail savunma bakanı Pazartesi günü yaptığı açıklamada, İran'ın gemiye yönelik iddia edilen saldırısının "İran'ın düşmanlıkları tırmandırması için bir hızlandırma" olduğunu söyledi ve uluslararası eylem çağrısında bulundu.

İsrail parlamentosu Knesset'e konuşan Benny Gantz, Mercer Caddesi'ne düzenlenen ve biri İngiltere'den diğeri Romanya'dan olmak üzere iki mürettebatın ölümüne neden olan insansız hava aracı saldırısının "uluslararası hukuku ve insan ahlakını ihlal ettiğini" söyledi. İran'ın geçen yıl uluslararası nakliyeye yönelik en az beş saldırının arkasında olduğunu iddia etti.


Saldırının sorumluluğunu kimse üstlenmezken, İran ve milis müttefikleri daha önce sözde "intihar" insansız hava araçlarını saldırılarda kullanmıştı. Bölge, 2018'de İran nükleer anlaşmasının çökmesinin ardından ticari gemilere yönelik saldırılarda bir artış gördü.

“İşte bu nedenle, sadece nükleer silaha dönüşmeyen, aynı zamanda tehlikeli bir silahlanma yarışını ateşleyen ve İran, Yemen, Irak'ta yüzlerce insansız hava aracına sahip terörist milislerle Ortadoğu'yu istikrarsızlaştırmayı hedefleyen İran'a karşı harekete geçiyoruz. ve bölgedeki diğer ülkeler. " bahsi geçen.

Dünya güçleri ile İran arasında nükleer programını dizginlemek için gelecekte yapılacak herhangi bir anlaşmanın, İran'ın "bölgedeki saldırganlığını ve hem masum insanlara hem de küresel ekonomiye zarar vermesini" ele alması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ayrıca bunun gelecekteki bir tehdit olmadığını, bunun yerine "somut ve acil bir tehlike" olduğunu söyledi.

Blinken, Al Arabiya'nın alıntıladığı İsrail hakkındaki yorumlarına ek olarak, ABD'nin İsrailliler, İngiltere ve Romanya ile yakın temas halinde olduğunu ve "toplu yanıt" verileceğini söyledi. Bu tepkinin ne olabileceği konusunda ayrıntılı bilgi vermedi.

Dışişleri Bakanlığı'nda gazetecilere verdiği demeçte, "Patlayıcı dronlarla ilgili geçmiş olaylar da dahil olmak üzere İran'ın benzer saldırılarını takip ediyor" dedi. "Ticari bir görevdeki barışçıl bir gemiye yapılan bu saldırının hiçbir gerekçesi yoktur, uluslararası denizlerde yükselme eylemi, seyir ve ticaret özgürlüğüne doğrudan bir tehdittir, masum denizcilerin canını almıştır."

(Dış Basın)