ABD Hazinesi, insan hakları ihlallerini öne sürerek 25 kişi ve kuruluşa yaptırım uyguladı ve Çinli bir yapay zeka (AI) yüz tanıma yazılımı üreticisini Müslüman Uygurlara ve diğer dini ve etnik azınlıklara baskı yapmadaki rolünü gerekçe göstererek kara listeye aldı. 

Yaptırımlar Çin'e ek olarak Myanmar, Kuzey Kore ve Bangladeş'teki insan hakları ihlalleriyle bağlantılı kişi ve kuruluşları da hedef aldı. Kanada ve Birleşik Krallık, Myanmar'daki baskıya karşı yaptırımları duyurmak için ABD'ye katıldı.
Hazine Bakan Yardımcısı Wally Adeyemo, bakanlığın internet sitesinde yayınlanan bir bildiride, "Uluslararası İnsan Hakları Günü'nde Hazine, ciddi insan hakları ihlallerinin faillerini ortaya çıkarmak ve sorumluları tutmak için araçlarını kullanıyor" dedi.

Hazine, yapay zeka şirketi SenseTime Group Limited'i "özellikle etnik Uygurları tanımlamaya odaklanarak, bir hedefin etnik kökenini tanımlayabilen" yüz tanıma programları geliştirmek için kara listeye alınan Çinli firmalar listesine ekledi. Hazine, yazılımın sakallı, güneş gözlüğü ve maske takan Uygurları tespit edebildiğini kaydetti.
Birleşmiş Milletler ve çoğu batılı 40'tan fazla ülke, Uygurlara ve Sincan'daki diğer dini ve etnik azınlıklara yönelik işkence ve zulmü bildirmesi için Çin'e başvurdu - Pekin reddediyor.
Cuma günü, Hazine iki Çinli yetkiliye görev süreleri boyunca "bir milyondan fazla Uygur ve diğer ağırlıklı olarak Müslüman etnik azınlık gruplarının üyelerinin" gözaltına alınmasına yaptırım uyguladı.

Bangladeş'in Hızlı Eylem Taburu ve altı bağlı taburu, Hazine tarafından "ciddi insan hakları ihlallerine karışan bir örgüt veya üye" oldukları için yaptırıma tabi tutuldu.


Bir Rus üniversitesi ve başkanı, ülkeye döviz getirilmesine yardımcı olan Kuzey Kore'den işçi ihracatını kolaylaştırdığı iddiasıyla Cuma günü yaptırıma uğradı.

Kuzey Kore hükümeti ve bağlı kuruluşları tarafından işletilen bir animasyon stüdyosu da kara listeye alındı.

Yaptırımlar, Kuzey Kore Merkez Savcılığı ve eski bir güvenlik bakanını da hedef aldı.

Dış Basın