Fed’in enflasyonun geçici olduğuna dair savına en büyük meydanı okumayı yapan ayrıntı, indirgenmiş enflasyon göstergelerinin de hedeflenenin oldukça üzerinde seviyelere işaret etmesi. İndirgenmiş enflasyon göstergesini açıklamak gerekirse; çekirdek TÜFE’ye benzer bir şekilde değişken kalemlerin etkisini kaldırarak temel enflasyon eğilimlerini ölçer. Bu, en büyük fiyat artış ve azalışlarına sahip kalemleri çıkararak (kesilmiş ortalama) veya medyan TÜFE bileşeninin enflasyon oranını (genel ortalamanın aksine) alarak yapılabilir. Bu oran %2,90 seviyesinde; yani geçici enflasyon etkisi indirgendiğinde bile %2 enflasyonun sağlanması geçerli şartlarla çok olası görünmüyor. Bu da Fed’in daha az teşvik uygulamasını değerlendirmesine zemin oluşturacak en temel sebeplerin başında geliyor.

Fed’in piyasa dengelerini ve finansal değişkenleri çok sert değiştirmeyeceği varsayımı içindeyiz. Dolayısıyla, teşvikleri azaltma noktasında verilere ilişkin pürüzler bir şekilde söylem yumuşatmaya da zemin oluşturacaktır. Powell bugün Kongre önünde 6 Aylık Para Politikası Raporu hakkında sunumuna başlıyor ve Kongre üyelerini, her şeye rağmen desteklerin gerekliliği konusunda ikna etmeye çalışacak.

Niceliksel gevşeme konusunda bugün ilk adım Yeni Zelanda Merkez Bankası’ndan (RBNZ) geldi ve Banka faizleri artırmaya zemin oluşturacak bir şekilde parasal teşvikleri azaltacağını açıkladı.

Kaynak: Tera Yatırım
Hibya Haber Ajansı