The Associated Press'e konuşan amerikalı bir savunma yetkilisi, Donanma'nın ilk soruşturmasında geminin İran'dan geldiğinin tespit edildiğini ve İslam Cumhuriyeti'ni birleşmiş milletler silah ambargosundan sonra yine Houthileri silahlandırmaya bağlıyor. İran'ın BM misyonu yorum talebine hemen yanıt vermese de, Tahran geçmişte isyancılara silah verdiğini reddetti.

Yemen'de yıllardır süren savaşın ortasında yaşanan el koyma, ABD ve diğerlerinin dünyanın en kötü insani felaketlerinden birini doğuracak bir çatışmayı sona erdirmeye çalışmasıyla ortaya çıkıyor. Büyük olarak nitelendirilen silah sevkiyatı, savaşın hala devam etmesi gereken çok uzak olabileceğini gösteriyor.
Güdümlü füze kruvazörü USS Monterey, Perşembe günü Umman ve Pakistan açıklarında Umman Denizi'nin kuzey kesiminde başlayan bir operasyonda, Donanma'nın geleneksel bir Ortadoğu yelkenli gemisi olan vatansız bir gösteri olarak tanımladığı gemideki silahları keşfetti. Denizciler gemiye bindiler ve güvertenin altında en çok yeşil plastiğe sarılı silahları buldular.
Monterey güvertesine yerleştirildiğinde, buluntunun ölçeği odak noktasına geldi. Denizciler kalaşnikofun bir çeşidi olan yaklaşık 3.000 Çin Tipi 56 saldırı tüfeği buldular. Yüzlerce ağır makineli tüfek ve keskin nişancı tüfeğinin yanı sıra düzinelerce gelişmiş, Rus yapımı tanksavar güdümlü füze ele geçirdiler. Sevkiyatlarda ayrıca birkaç yüz roket güdümlü bomba atar ve silahlar için optik manzaralar da yer aldı.

Donanmanın Orta Doğu merkezli 5.Filosu silahların nereden geldiğini ve nereye gittiğini belirlemedi. Ancak Amerikalı bir savunma yetkilisi, silahların Houthiler için sınırlanmış diğer sevkiyatlara benzediğini söyledi.
Devam eden soruşturmayı görüşmek üzere adının gizli tutulması koşuluyla konuşan yetkili, mürettebatla yapılan görüşmelere ve gemide soruşturulan materyallere dayanarak, denizcilerin geminin İran'dan geldiğini belirledi.
5' inci Filo' dan yapılan açıklamada, "Tüm yasadışı kargolar kaldırıldıktan sonra, dhow denize elverişlilik açısından değerlendirildi ve sorgulandıktan sonra mürettebatına serbest bırakılmadan önce yiyecek ve su sağlandı." ifadesi yer aldı.
El koyma, Umman Denizi veya Aden Körfezi'nde Yemen'e bağlı olma olasılığı olan silahların yer aldığı en son olay. El koymalar 2016'da başladı ve Houthilerin balistik füzeler ateşlediğini ve daha sonra İran'la bağlantılı insansız hava araçları kullandığını gören savaş boyunca aralıklı olarak devam etti. Yemen, yıllardır süren çatışmalar nedeniyle kötü kontrol edilen limanlara kaçırılan küçük silahlarla dolu.

Bu son nöbet en büyük nöbetler arasında görünüyordu. Yasadışı silah ticaretini inceleyen araştırmacı araştırmacı Tim Michetti de sevkiyatın diğerleriyle benzerlikler taşıdığını söyledi.
"USS Monterey tarafından kurtarılan materiel'in eşsiz karışımı, İran'la bağlantılı olan önceki müdahalelerden elde edilen materiel ile tutarlı görünüyor." dedi.
Yemen savaşı Eylül 2014'te Husilerin Sanaa'yı ele geçirip tüm ülkeyi ele geçirmeye çalışmak için güneye doğru yürüyüşe başlamasıyla başladı. Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer ülkelerle birlikte Mart 2015'te Yemen'in uluslararası alanda tanınan hükümetinin yanında savaşa girdi. İran, Suudi Arabistan'ı füze ateşi ve insansız hava aracı saldırılarıyla taciz eden Husilere destek verdi.
BM Güvenlik Konseyi, 2015 yılından bu yana Husilere silah ambargosu uyguladı. Buna rağmen, BM uzmanları "artan bir kanıt organının İran İslam Cumhuriyeti'ndeki kişi veya tarafların Houthilere önemli miktarda silah ve bileşen sağladığına işaret ettiği" konusunda uyarıyorlar.