Amerika Birleşik Devletleri Başkan Yardımcısı Harris, Afganistan'da Taliban'ın yükselişi ve Washington'un Amerikalıları ve savunmasız Afganları tahliye etme konusundaki umutsuz girişimi ile Cuma günü Asya'ya bir gezi yapacak.

Gezi, Temmuz ayı sonlarında, ABD ve yabancı birliklerin geri çekilmesinin ardından Taliban'ın 15 Ağustos'ta Kabil'i ele geçirmesine yol açan ülke çapındaki yıldırım çarpmasından önce duyurulsa da, gözlemciler durumun Harris'in bu algıyı güçlendirmesinin aciliyetini artırdığını söylüyorlar. 


Bu, bazılarının Afganistan'daki son olaylar ışığında, Müttefiklerin uzun süredir devam eden güvenlik taahhütlerini yerine getirme konusunda Washington'a güvenip güvenemeyeceklerini sorgulamaya başlamasıyla birlikte geliyor.

Perşembe günü geç saatlerde yapılan bir brifingde, üst düzey ABD'li yetkililer, turun "özgür ve açık" bir Hint-Pasifik bölgesi hedefini ilerletmeyi ve gezinin hedeflerini Afganistan'daki gelişmelerden ayırmaya çalışarak "ittifaklarımızı ve ittifaklarımızı canlandırmayı" hedeflediğini söyledi. ortaklıklar”.


Ziyaret, Biden yönetiminin en önemli dış politika önceliğinin Çin'in ekonomik ve askeri etkisiyle mücadele etmek olduğunu vurgulamaya devam etmesiyle gerçekleşti.

ABD'nin Asya Pasifik ve Güneydoğu Asya'daki siyasi ve deniz hakimiyeti, “bu ülke için stratejik ve ekonomik açıdan önemli” olmaya devam ediyor. Bir Beyaz Saray yetkilisi, Afganistan'da bu durumun değişmediğini söyledi.

Afganistan'a atıfta bulunan yetkili, "ABD'nin önceliği olan Asya'daki açık denizleri korumak ile başka bir ülkenin iç savaşını sürdürmek arasında fark var" dedi.

Biden yönetimi yetkilileri ayrıca, Taliban'ın yükselişinin müttefiklerin ABD'nin Asya'daki geniş kapsamlı stratejik hedeflere olan bağlılığına olan güvenini sarsmayacağına olan güvenini de dile getirdi.

"Hint-Pasifik'teki ortaklarımızın ABD'yi kararlı bir ortak olarak gördüğünden eminiz. Ve bu kesinlikle başkan yardımcısının bu gezide vurguladığı şeylerden biri olacak” dedi.

Optik sorgulandı
Yine de eleştirmenler, bazılarının yolculuğun talihsiz optikleri olarak gördüklerine dikkat çekti.


Harris, Pekin'in bölgedeki giderek artan iddialı davranışıyla ilgili endişeleri paylaşan bir ekonomik güç merkezi olan Singapur'u ziyaret ettikten sonra, Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki toprak iddialarının sesli bir rakibi olan Vietnam'ı ziyaret edecek.


Hanoi gezisi, Biden yetkilileri Afganistan'daki acele tahliyeyi 1975'te ABD kentinin 1975'te Saygon'daki CIA çatısından Viet Cong tarafından kaotik tahliyesiyle karşılaştırmaya devam ederken gerçekleşecek.

Taliban'ın Kabil'e girmesinden kısa bir süre sonra ABD tahliye uçuşundan düşen Afganların korkunç görüntüleri, mülteci savunucularının kınamalarını yoğunlaştırdı.

Başkan Donald Trump'ın eski Beyaz Saray basın sekreteri Sean Spicer, bir tweet'te ABD hükümetinin hicivli televizyon komedi dizisi "Veep" için "daha iyi bir senaryo yazamazdı" dedi.

Yine de bazı uzmanlar, Afganistan'dan çekilmenin Washington'un Pekin'in politikalarına karşı koymaya yeniden odaklanabilecek kaynakları serbest bırakmasına izin vereceğini söyleyerek Çin hakkında endişe duyan müttefikler için bir gümüş astara işaret etti.

ABD Alman Marshall Fonu'ndan Bonnie Glaser Reuters haber ajansına Çin'e atıfta bulunarak, "Terörle mücadele zihniyeti azaldıkça, caydırıcı bir rakiple yüzleşmeye hazırlık ve caydırıcılığa geçiş hızlanacak" dedi.

(Dış Basın)