Eurotahvil Piyasaları

Yakın zamanda aşılamanın başlayacak olması ve oluşan ekonomik toparlanma beklentileri tahvillerden çıkışa etki etse de, bir yandan artan vaka sayıları da tedirginliğin devam ettiğini göstererek tahvillerde bugün alıma etki etti. ABD’de destek paketine dair uzlaşının öne çıkmasıyla 0,96% getiri seviyesine kadar hızlı genişleme yaşayan on yıllık tahviller, bugün yatay açılışın ardından ABD açılışı sonrası gelen alımlarla 0,91% seviyesine daraldı. Uzun vade getirisi tekrar 1,70%’nin altına daralırken, son dönemde enflasyon beklentileri ile açılan vadeler arası getiri farkı da bugün 1-2 baz puanlık düşüş gösterdi.

Türk hazine eurotahvilleri, sabah yaptığı yatay açılışın ardından, akşam saatlerinde USD’de artan satışlar ile TL’nin güçlenmesine paralel kuvvetli performans sergiledi. Getiri eğrisi genelinde dün kapanışa göre 8-11 baz puan arası daralma kaydedilirken, ülke risk primi de düne göre 17 baz puan düşüşle 360 seviyesine geriledi. Yeni ihraç olan on yıl vadeli kıymet 5,80%, uzun vade kıymet ise 6,40% seviyelerinde kapanış gerçekleştirdi.

Şirket kıymetlerinde izlenen yatay seyir, akşam saatlerinde yönünü hafif alıma çevirdi. Yeni ihraç olan Vakıfbank 2026 vadeli kıymet 6,44%, bugün işlem görmeye başlayan İBB 2025 kıymeti ise güçlü performans sonrası 35 baz puan daralarak 6,25% seviyesinde kapanış yaptı.

 

ABD & Avrupa Hisse Senedi Piyasaları

ABD endeksleri destek paketi ve aşı ile ilgili olumlu gelişmeler ile birlikte primli seyrettikleri seansta kapanışa dakikalar kala Pfizer’in 2020 yılı için planladığı 100 milyon dozluk aşı temin hedefini tedarik zinciri sorunları sebebi ile 50 milyona düşürdüğünü açıklaması ile satış gördü. Dow Jones endeksi %0.3, Nasdaq %0.2 oranında hafif primli kapanış yaparken, S&P 500 seansı yatay sonlandırdı. Dow Jones endeksinde en çok değerlenen sektör endüstri olurken en çok değer kaybeden teknoloji sektörü oldu. S&P endeksinde ise artan petrol fiyatları ile enerji sektörü %1.07 oranında değerlenerek en iyi performansı sergilerken altyapı sektörü %1 kayıpla en kötü performansı sergiledi. Dow Jones endeksinde sübvansiyon ile ilgili çıkan haberler ile en çok değerlenen hisseler arasında %6 artışla Boeing yer alırken, Intel’in %2 civarı artışı da dikkat çekti. Home Depot ve Visa %1’lik kayıplarla en kötü performansı sergileyen hisseler oldu. Pfizer haber sonrasında 40.50 seviyesinden 39.52’ye kadar geriledi, kapanış 40.10 seviyesinde yapıldı. Biontech 121 seviyesinden 115’e kadar düşse de 118.68 seviyesinde seansı sonlandırdı. S&P 500 endeksinde havacılık alanında faaliyet gösteren American Airlines ve United Airlines sırasıyla %8.3 ve %6.8 civarı değerlenirken Carnival %8 değerlenerek dikkat çekti

Eylül ayında halka arz olan Snowflake dün seans sonunda açıkladığı bilançosunda beklentilerin çok üstünde gelir açıklaması ve gelecek dönem için beklentilerini yüksek tutması ile analistlerin beğenisini kazarak 12 aylık hedef fiyatını yükseltti. Hisse %16 değerlenerek günü sonlandırdı. Bir diğer hedef fiyat yükseltmesi ise Goldman Sachs’tan geldi. Elektrik araç kullanımının beklenenden daha hızlı arttığını söyleyen Goldman, Tesla’nın hedef fiyatını yükseltti. Hisse %4 değerlendi. Alphabet hakkında çalışanlarının bir çoğunun izinsiz şekilde izlenildiği ile ilgili Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu tarafından şikayet başvurusu yapıldı. Haberin hisse üzerindeki etkisi zayıf oldu. Hisse yatay kapanış yaptı. Bir diğer dava haberi ise ABD eyaletlerinin tekele karşı mücadele kapsamında Facebook’a karşı birleşeceği duyumları ile geldi. Hisse %2 değer kaybetti.

Avrupa endeksleri gün içerisinde karışık seyretti. Euro Stoxx 50 ve DAX endeksi %0.12 ve %0.15 oranında hafif değer kaybederek seansı sonlandırırken, FTSE100 endeksi %0.42 oranında hafif değerlendi. DAX endeksinde en çok değer kaybeden sektör hammadde olurken gayrimenkul en iyi performansı sergileyen sektör oldu. Endekste Adidas ve yatırım bankacılığı için gelir beklentilerini yükselten Deutsche Bank %2 üzerinde değerlenerek dikkat çekerken Covestro %2.43 ve Daimler %1.25 oranında değer kaybederek en kötü performansı sergileyen hisseler arasında yer aldı. Avrupa Birliği ve ABD’li yetkililerin sübvansiyon anlaşmazlığının çözümlenmesi için yeni görüşmeler yaptığı haberi ile Airbus hisseleri %4 değerlenerek dikkat çekti. Ekonomi verilerinin az olduğu günde ABD tarafında işsizlik başvuruları beklenti ve önceki verinin altında 712 bin olarak açıklandı. ISM hizmet endeksi ise beklentiye paralel 55.9 olarak açıklandı. Yarın önem kazanacak veriler arasında Avrupa Bölgesi’nde Almanya fabrika siparişleri takip edilirken ABD tarafında tarım dışı istihdam, işsizlik oranı, ticaret dengesi, fabrika siparişleri ve dayanıklı ürün siparişleri takip edilecek.

Emtia & FX Vadeli Kontratları (Futures)

Destek paketi ile birlikte enflasyonda yükseliş beklentileri artarken Dolar Endeksi değer kaybını sürdürüyor. Gün içerisinde en yüksek 91.091 seviyesini test ederken en düşük 90.511 seviyesinden fiyatlandı. Amerika seansının son saatlerinde 90.68 seviyesinden işlem gördü. Gelişmiş ülke para birimlerinin tamamı karşısında değer kaybeden USD en çok GBP ve JPY karşısında değer kaybederken en az değer kaybını NZD karşısında yaşadı. 2018 yılından beri gördüğü en yüksek seviyeleri test eden EURUSD paritesi gün içerisinde en yüksek 1.2175 seviyesini görürken en düşük 1.21 seviyesinden alıcı buldu. Seansın son saatlerinde 1.2148 seviyesinden işlem gördü. Brexit görüşmelerinin olumlu gidişatı ve aşı izninin çıkması ile GBPUSD paritesi yükselmeye devam ederken gün içerisinde en yüksek 1.35 seviyesini gördü. Böylece Eylül başında test ettiği seviyeyi kırmayı başardı. Seansın son saatlerinde ise 1.345 seviyesinden alıcı buldu.

 

Enflasyon beklentilerinin artmasıyla birlikte 200 günlük ortalamasından dönen Spot Altın gün içerisinde en yüksek $1844 seviyesini test ederken en düşük $1823.87 seviyesini gördü. ABD seansının son saatlerinde $1840 seviyelerinden alıcı buldu. Altının aksine %0.1 civarı değer kaybeden Spot Gümüş, gün içerisinde en düşük en düşük $23.74 görürken kapanışta $24.0745 seviyesindeki 50 günlük hareketli ortalamasının üstünde $24.08 seviyesinden işlem gördü. LME metallerinde ise alüminyum ve nikel sırasıyla %1.31 ve %0.3 değer kaybederken bakır yatay kapandı. OPEC toplantısından Ocak ayı için günlük 500bin varil gibi düşük bir üretim artışı kararı çıkması ile yükselen petrol $45 üstünde fiyatlanmaya devam ediyor. Ocak vade WTI petrol %0.8 değerlenerek $45.7 seviyesinden işlem görürken Şubat vade Brent petrol %1 değerlenerek $48.75 seviyesinden işlem gördü

Kaynak İş Yatırım
Hibya Haber Ajansı