Alithia gazetesi, "Maraş'ta Eylemleri veya Yaptırımları Geri Alma" başlıklı haberinde, dün 27 AB üyesi ülke adına yazılı bir açıklama yapan Borrell'in, AB'nin durumdan Türk hükümetini sorumlu tuttuğunu söylediğini söyledi. Maraş'ta yasa dışı hareketlerinden vazgeçmediğini söyledi. Yaparsa kendisine karşı önlem alacağı konusunda uyardığını yazdı.
Habere göre Borrell, AB üyesi ülkelerin Dışişleri Bakanlarının bir sonraki toplantıda Türkiye'nin Maraş'taki faaliyetlerini görüşeceklerini belirterek, Avrupa Konseyi'nin 25 Mart 2021'de aldığı karara işaret etti.
AB'nin Türkiye'nin tek taraflı adımlarını ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar'ın 20 Temmuz 2021'deki açıklamalarını kınadığını kaydeden Borrell, BM Güvenlik Konseyi Başkanlığı'nın 23 Temmuz 2021'deki açıklamasından; Özellikle, Güvenlik Konseyi'nin Maraş'taki tek taraflı eylemleri kınamasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi ve bu eylemlerden duyduğu derin endişeyi dile getirdi.
Habere göre Borrell, AB'nin Maraş'ta kendi sakinleri dışındaki kişileri yeniden yerleştirme çabalarının kabul edilemez olduğunu belirterek, bu bölgenin BM yönetimine devredilmesi çağrısında bulundu.
Borrell, AB'nin çabaları desteklemeye devam edeceğini vurgulayarak, Kıbrıs sorununun siyasi eşitlik, BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB'nin kuruluş ilkeleri temelinde iki toplumlu ve iki bölgeli bir çözüme bağlı olduğunu vurguladı. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres.
Öte yandan Fileleftheros gazetesi, “Eylemlerini Geri Alma Talepleri… AB, 4 Günlük Perde Arkası Faaliyetlerinde Maraş İçin Güçlü Bir Açıklama Yaptı” başlıklı haberinde Borell'den yapılan açıklamada, 27 AB üye ülkesinin Maraş'ta "Türk provokasyonları" ve konuyla ilgili son fıkra oylandı. Sendikaya kabul edilmenin çok zor olduğunu yazdı.
Gazete, Almanya'nın Türk hükümetini rencide edecek söylemlerden kaçınarak bir kez daha başı çektiğini ve Berlin'in tutumunu değiştirmek için AB dışında müdahaleye ihtiyacı olduğunu kaydetti.
Borrell'in açıklamasının altıncı paragrafının dört günlük yoğun müzakerelerin ürünü olduğunu yazan gazete, Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulidis'in de birçok yönden Türkiye aleyhine güçlü bir açıklama yapmaya çalıştığını bildirdi.
Haberde Borrell'in 27 AB üyesi ülke adına yaptığı açıklamada, KKTC'nin bu yoğun faaliyet sonucunda Türkiye'ye yaptırım uygulanması yönündeki somut taleplerle "başarılı" olduğu belirtildi. Maraş'ta yaptıklarından vazgeçmedi.
Haber Haravgi gazetesine "AB Türkiye'den Maraş'taki Eylemlerini Derhal Geri Almasını İstiyor" başlığıyla yansıdı.