AB Adalet Komiseri Didier Reynders, Covid-19 aşılarını Avrupa Birliği dışındaki ülkelerde yaptıran kişilerin de Kovid-19 aşı sertifikası başvurusunda bulunabileceğini söyledi.

“[Üçüncü ülke vatandaşları] aşı olduklarına dair kanıt sunmaları halinde Avrupa Birliği sınırları içinde seyahat etmek için Coronavirüs aşı sertifikası alabilecekler. AB üyesi olmayan vatandaşlara da bu sertifikayı almak için seyahat izni verilebilir.

Geçen hafta bir araya gelen Avrupa Parlamentosu (AP) Sivil Özgürlükler Komitesi, Covid-19  aşı sertifikası düzenlemesini onayladı. Söz konusu aşı sertifikası düzenlemesinin 7-10 Haziran tarihlerinde yapılacak AP Genel Kurul toplantısında onaylanması bekleniyor.

Yönetmeliğe göre 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan aşı belgesi ücretsiz olacak.

Sertifika kağıt üzerinde veya dijital ortamda hazırlanacaktır. Aşısız kişiler de ayrımcılığı önlemek için sertifika alabilirler.

Aşı sertifikasında kişinin Covid-19 aşısı olup olmadığı, aşının nerede ve hangi aşı olduğu, hastalığı olanların iyileştiğine ilişkin belge, antikor düzeyi ve Covid-19 test sonucu yer alacak.

Sertifika ile birlikte AB'de Covid-19 aşılarına onay vermiş kişilerin seyahat kısıtlamaları kaldırılabilecek. Ancak diğer aşıları kabul edip etmeme konusunda AB ülkeleri kendileri karar verecek.

AB üye ülkeleri, sertifika yürürlüğe girdikten sonra ek testler veya karantina gibi seyahat kısıtlamalarından kaçınacak. Halk sağlığının korunması gibi durumlarda ülkeler ek tedbirler alabilir.