İsrail Dışişleri Bakanı Lapid de AB bakanları toplantısına katılacak.
Brüksel'de gerçekleştirilen Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler Konseyi toplantısının resmi gündeminde yeni dijital teknolojilerin jeopolitiği, AB'nin bu yılın sonuna kadar hazırlanması beklenen "Stratejik Pusula" belgesi ve Etiyopya.
Toplantıda, Avrupa Konseyi'nin terör örgütü Ensar'ul Sünna ile mücadeleye katkıda bulunmak üzere Mozambik'e bir AB eğitim heyeti göndermeye karar vermesi bekleniyor.
Toplantının gündeminde Lübnan'daki siyasi ve ekonomik kriz yer alıyor. AB'de krizin çözümüne katkı sağlamayan politikacılara yaptırım uygulanması fikri tartışılıyor. Bu konuda henüz bir karar alınmadı, ancak konu Avrupa Konseyi'nde tartışılıyor.
Bakanlar toplantısında Güney Kafkasya da ele alınacak. Konsey, Avusturya, Litvanya ve Romanya dışişleri bakanlarının Gürcistan, Azerbaycan ve Ermenistan'a yaptığı ziyaretlerin sonuçları hakkında bilgilendirilecektir.
Afganistan, AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın gündem maddeleri arasında yer alıyor. NATO'nun çekilme kararının ardından son durumun tartışılacağı toplantının bu başlığında, Kabil havalimanının işlevselliğinin öneminin vurgulanması bekleniyor.
İSRAİL BAKANI LAPID İLE GÖRÜŞECEKLER
AB bakanları öğle yemeğinde İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ile de görüşecek. Lapid ile AB-İsrail ilişkilerinin yanı sıra Suriye, Lübnan ve İran gibi bölgesel konular da ele alınacak.
AB tarafı, AB'nin İsrail-Filistin sorununda iki devletli çözüme yönelik tutumunu vurgulayacaktır. Görüşmede İsrail'deki yeni hükümetle özellikle Ortadoğu Barış Süreci'nde yeni bir bakış açısı, yeni bir yaklaşım olabilir mi, Ortadoğu Dörtlüsü yeniden canlandırılabilir mi sorularına yanıt aranacak.
İsrail tarafının 2012'de yapılacak AB-İsrail Ortaklık Konseyi'nin yeniden bir araya gelmesi için tarih belirlenmesinde ısrar edeceği belirtiliyor. Bu konuda AB içinde ortak bir karara varılmadığı belirtilirken, bazılarının ülkeler önce İsrail'in Filistin'le barış sürecine ilişkin niyetlerini görmek istediler.
Toplantıya katılan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Lapid'in ziyaretinin, ilişkilerin son yıllarda kötüleşmesi nedeniyle AB-İsrail ilişkilerini "yeniden başlatmak" için iyi bir fırsat olacağını söyledi.