MEHMET BAYER - 17.03.2021 - HİBYA -Çanakkale Deniz Savaşları sırasında Müstahkem Mevkii Kumandanı olan Mirliva Cevat Paşa, ardından emirle saldırı sırasında şehit düşen Mehmetçikler için pazartesi ve cuma geceleriin ve Fetih surelerinin okunmasını talep etti.

 

Tarihçi ve yazar Ahmet Yurttakal, HİBYA'ya yaptığı açıklamada, tarihinde birçok deniz zaferi kazanmış bir milletin ahvadı, en güçsüz olduğu dönemde hatta ''hasta adam'' dedikleri bir zamanda devrin yenilmez donanmalarını perişan ettiğini ve Düvel-i Muazzama'nın kuvvetlerinin çekilmek zorunda bırakıldığını söyledi.

Çanakkale'deki şanlı zaferin ardından birçok kumandan ve devlet adamının doğduğuna işaret eden Yurttakal, ''Bu şanlı kumandanlardan Cevat Paşa tarih sayfalarına 'Çanakkale Geçilmez' sözünü yazdırdı. 18 Mart 1915 gününe kadar İstanbul'dan taşınmayı düşünen ve sürekli panik içerisinde olan padişah ve başkomutanlığa rağmen boğaz savunmasında dimdik duran Cevat Paşa, sonuna kadar üstün mücadele örneği gösterdi. Bu şanlı zaferin ardından '18 Mart kahramanı' ve 'İstanbul'u kurtaran birinci kişi' unvanı ile anılacaktır. 

 

Yurttakal, Çanakkale Boğazı Müstahkem Mevkii Kumandanı Mirliva Cevat Paşa'nın 18 Mart 1915'teki zaferin ertesi günü yazdığı günlük emirde askerlerini kahramanlıklarından dolayı kutladığını, şehitler için de pazartesi ve cuma geceleri ruhlarına Yasin ve Fetih surelerinin okunmasını talep ettiğini bildirdi.

Cevat Paşa'nın 19 Mart 1915 tarih ve 129 numaralı günlük emri şöyle:

''1-Dünkü bombardımanda vazifesi başında sebat, kararlılık ve fedakarlık gösteren bütün kahramanlarımıza, düşman donanmasını uğrattıkları hezimetten dolayı tebriklerimi bildiririm. Bu uğurda şehitlik mertebesine erişen silah arkadaşlarımızın aziz ruhları için de cuma ve pazartesi geceleri Yasin ve Fetih surelerinin okunarak ruhlarına hediye olunmasını teklif eylerim. O kahraman evlatların hiç şüphesiz şanlı Osmanlı tarihini aydınlatacak menkıbelerinin gelecek nesillere birer yiğitlik örneği olarak aktarılması için onların layık oldukları saygıyla hafızalara kazınmasını tavsiye ederim.

 

2-Bu savaşta en büyük birlik kumandanından, en küçük manga kumandanına ve neferlere kadar herkesin halinde bütün halinde gösterdikleri yiğitlik ve dayanma gücü takdirle karşıladığımı belirtmek isterim. Şehadete ulaşan silah arkadaşlarımızın bize bir emanet olarak bıraktıkları ailelerine tahsis olunacak maaş hakkında usulen yapılması gereken resmi muamelenin süratle tamamlanarak gönderilmesini emrederim. ''


Hibya Haber Ajansı